Wat wij doen 2

Mijn naam is Bart Wezenberg ,  Sinds 2020 eigenaar van Wezenberg Bemiddeling.  Wij zijn een onafhankelijk bemiddelingsbureau in voornamelijk witlofpennen, zowel gangbaar als biologisch. Witlof zit in mijn bloed. Naast witlofpennen, doen we ook op kleine schaal wat in pastinaak.

Nu niet meer actief als witlofteler maar als bemiddelaar tussen teler en trekker.

Mijn motto is ‘Samenwerken is de sleutel tot succes’.

Witlofpennen telen is met uitstek een teelt waarbij een goede relatie en samenwerking tussen akkerbouwer, loonwerker en witlofteler essentieel is. De witlofteler gaat verder daar waar de akkerbouwer stopt.

Als oud witlofteler ben ik altijd veel op de velden geweest en heb veel ervaring daar opgedaan. Als geen ander begrijp ik de vraag van de trekker. Ik bemiddel en begeleid de teelt op het veld alsof ‘ik zelf straks de witlof ga telen’.

Het begint met het zoeken naar de juiste percelen bij goede akkerbouwers die witlofteelt kennen, of er zich in willen verdiepen. Vervolgens de akkerbouwers begeleiden met de teelt, vanaf het ruggentrekken tot de oogst van de pennen. Met de opkomst zoveel als nodig is, en vervolgens elke 2 weken ben ik op het perceel te vinden.

Wat wij doen

Invullen van de vraag van de witloftrekker…..

Verzorgen van de pennenteelt van zaadje tot opslag in de koeling.

Hoe:

Na een gesprek met een witlofteler word er de juiste akkerbouwer gezocht voor het telen van de pennen. De akkerbouwer wordt begeleid in de teelt van land klaar maken in het voorjaar tot het rooien in de herfst. Het zaad word geregeld, het tijdstip van zaaien gaat in overleg en daar wordt de akkerbouwer intensief in begeleidt. Na vaststelling van het aantal planten na opkomst, kom ik minimaal eens per 2 weken op het perceel om vast te stellen of de groei naar wens verloopt. Ik onderhoud de contacten met de loonwerker, zodat het rooien naar de wens verloopt van de witloftrekker. Doordat ik onafhankelijk ben kan er overal, daar waar de witloftrekker wil, gesorteerd en gekoeld worden. Dit kan zowel bij een loonsorteerder/koeler als thuis op eigen locatie.  De middelen voor behandeling op de sorteerder kan de trekker zelf aangeven, zo ook de maten waarin gesorteerd wordt. Bij het tellen kan de witloftrekker aanwezig zijn, zo ook de akkerbouwer. Zijn deze er niet bij, wordt er een uitgebreid verslag gemaakt met foto`s erbij. In 1 mail gaat dit rapport naar zowel akkerbouwer als witlofteler. Het organiseren van transport, sorteren en ruimte bij de loonkoeler wordt allemaal kosteloos verzorgd door Wezenberg Bemiddeling. Ook maak ik gebruik van onafhankelijke teeltbegeleiding zoals ChicoGrow en TTW, dit wat de witlofteler graag wil. De kosten daarvan worden evenredig verdeelt over de akkerbouwer en witlofteler(s) van het van het desbetreffende perceel.

Wetgeving: Alles wat een witlofteler nodig heeft, zoals een plantenpaspoort, teeltlogboek etc wordt kosteloos door ons verzorgd en direct meegestuurd met de factuur.

Biologisch: Sinds januari 2022 zijn we Skal gecertificeerd en mogen we ook bemiddelen in biologische witlofpennen.

Waarom Wezenberg Bemiddeling

  • Jarenlang ervaring zowel op het veld, sortering, koeling als in de trek.
  • Bekent binnen de sector.
  • 24/7 bereikbaar.
  • Eerlijk, betrouwbaar en zoekt altijd naar een oplossing.
  • Open en transparant.
  • Kennis van GlobalGap, Planet Proof en Biologisch
  • Volledig onafhankelijk.
  • Sterk in opbouwen en onderhouden relaties